We bouwen verder

Het einde van de zomervakantie is in zicht.

21 augustus
Zoals ik al eerder schreef in mijn vorige blog doen we ook veel samen met de community van LiberTerra waar wij wonen. Vandaag kregen we een hele interessante lezing van Arie van de Wormerij over hoe wij onze poep kunnen composteren. We hebben straks namelijk allemaal een compost toilet waarbij we de poep opvangen in een bak en deze verzamelen en door middel van wormen compost van maken. Zo sluiten we de kringloop want poep is een waardevolle grondstof!

Terwijl ik alles leerde over poep bouwden Roland en Wietse een terras! Als het geregend heeft is het hele terrein een modderpoel en om een beetje te voorkomen dat al die klei en modder meteen in huis ligt is de veranda ontzettend fijn!

buiten douche 2048x1536 1

24 augustus
De kinderen starten vandaag op hun nieuwe school! Zo komen we ineens in een ander ritme terecht. Kinderen brengen en halen maar ook tussendoor even tijd om te werken aan een interieur advies.

4 september
Vandaag leggen we met elkaar een pad aan! Eindelijk iets minder modder en klei als we van ons huisje naar voren lopen. We hebben hier allemaal een ronde kavel dus de paden lopen ook organisch.

6788DC95 1FD3 49C1 A009 000B7C3A1A66 1 864x1536 1

6 september
Terwijl er overal geklust wordt heb ik met vier buurvrouwen een vergadering. We hebben in de community allemaal kringen (groepen) en iedereen zit in 2 kringen en iedereen zit in de coöperatie kring. LiberTerra is namelijk een coöperatie. Zo hebben we de organisatiekring, bouwkring, tuin- en voedselkring, communicatiekring, sociale kring en de kenniscentrum kring. Deze laatste is voor het gemeenschappelijke gebouw dat we hier gaan bouwen. Zie voor uitleg onze geslaagde crowdfundingsactie bij Crowdfunding voor natuur. Dit wordt een plek waar we kunnen vergaderen en verjaardagen kunnen vieren maar dit is ook een plek waar we informatie en educatie gaan geven. De pijlers van het Kenniscentrum zijn aval verminderen, biobased bouwen = bouwen met natuurlijke materialen en de WEconomy zie TEDx van Jan Jonker.
Nu even terug naar de vergadering die ik heb, die is van de tuin- en voedselkring. Wij gaan met elkaar zorgen dat het terrein er straks mooi groen bij staat en we geven de voorkeur aan eetbare planten en struiken of goed voor de biodiversiteit.

Midden in de vergadering komen er ineens modder kindjes aangelopen! Gelukkig hebben we al een buitendouche en kunnen we ze lekker schoon maken.

modderkindjes 1 1536x2048 1
buitendouche 1539x2048 1

7 september
Vandaag bouwen Roland en Wietse verder aan de badkamer, want buiten douchen is heerlijk maar soms begint het toch wel wat fris te worden. Ook heeft Roland een begin gemaakt met de omvormers voor het accu systeem.

10 september
En weer een mijlpaal! We hoeven niet meer op de emmer of naar het toilet voor aan het terrein te lopen want we hebben ons eigen compost toilet in huis!

badkamer bouwen 1536x2048 1
AfterlightImage 2048x2048 1

12 september
Open dag! Terwijl iedereen nog druk aan het bouwen is hebben we al wel onze eerste open dag, speciaal voor alle bewoners uit Koedijk. Het is een drukte van jewelste en van 12 to 16 uur hebben we continue aanloop van nieuwsgierige mensen. We krijgen ontzettend veel leuke en positieve reacties. Als alle Corona maatregelen het toelaten hebben we elke 2e zaterdag van de maand van 12-16 uur open dag. We willen met LiberTerra onze kennis delen en anderen inspireren.

16 september
Vandaag komt een collega van mij langs. Ze heeft ons geholpen met ons huis zoveel mogelijk Feng-Shui te maken. Zo hebben we de draaiing van het huis met haar besproken zodat we zowel uitzicht hebben als dat het een goede plek is voor ons allen. Ook heeft zij aangegeven welke slaapkamer voor wie het meest geschikt is en naar welke windrichting wij het beste kunnen slapen. We zijn Malene van Feeling Home Design ontzettend dankbaar voor alles wat ze voor ons heeft uitgerekend.
Het was voor ons uitdagend om zowel aan de wensen van uiterlijk en praktische indeling van ons huis te voldoen en aan de Feng Shui aspecten. Soms werd het makkelijker maar soms ook lastiger om alles te combineren.

18 september
Gutex isolatie in het plafond doen is een enorm stoffige klus! De biobased houtvezelisolatie die we gebruiken is geweldig in de zin van een mooi natuurlijk product. Mede daardoor konden we ook zo snel in ons huisje wonen omdat we niet met giftige materialen werken. Het grote nadeel is dat het enorm stoft. Dus met stofbril en mondmasker op gaan we vaak te werk.

De slaapkamer was al voorzien van 18 cm houtvezelisolatie in de wanden, naast de 6 cm harde persing opschroef isolatie aan de buitenkant. Over de zachte isolatie aan de binnenzijde hebben Roland en Wietse Ecoplex platen gemonteerd. Dat is een biobased multiplex plaat welke als afwerking dient in ons gehele huis. Uiteraard is alle elektra eerst aangelegd.

plafond isoleren 1536x2048 1
isolatie 2048x1539 1

Ik klus en help waar nodig en waar het kan, ondertussen hou ik mij ook bezig met de duurzame materialen zoektocht voor de afwerking van onze huisjes. Ook mijn buren informeer ik over de prachtige vondsten en mooie duurzame merken die er bestaan. Langzaam aan begint er meer ruimte te komen voor andere uitstapjes zoals beurzen en wandelen in de omgeving. Natuurlijk is er nog genoeg te doen en te klussen in huis maar we merken ook dat we wel even behoefte hebben aan andere dingen.

Het is heel fijn wonen hier, nu al, maar soms wordt ik echt gek van de troep. Inboedel, gereedschap, en alles wat nog geen vaste plek heeft ligt door elkaar.

rommel 2048x1536 1

Bekend van

De kerstvakantie is voorbij, de (meeste) scholen zijn weer begonnen en 2022 ligt voor ons. Een goed moment om te ontspullen.
Het najaar is in aantocht en we merken langzaam aan dat het kouder begint te worden.
Vandaag is de laatste dag dat je nog een duurzame stap kan zetten in 2020! Want heb je al eens nagedacht over je zorgverzekering?
De kerstvakantie is voorbij, de (meeste) scholen zijn weer begonnen en 2022 ligt voor ons. Een goed moment om te ontspullen.
Het najaar is in aantocht en we merken langzaam aan dat het kouder begint te worden.
Vandaag is de laatste dag dat je nog een duurzame stap kan zetten in 2020! Want heb je al eens nagedacht over je zorgverzekering?
En we bouwen verder, maar verhuizen ook!