4 tips voor een gezonde slaapomgeving

Een gezonde slaapomgeving draagt bij aan een betere nachtrust en heeft een positief effect op ons welzijn. Elk jaar in maart is het World Sleep Day. Er wordt aandacht gevraagd voor het belang van een goede nachtrust. Dit jaar is het thema ‘Sleep Equity for Global Health’. Ik geef je vier tips voor het creëren van een gezonde en duurzame slaapkamer.

gezonde slaapomgeving

Tip 1. Zorg voor frisse lucht

De luchtkwaliteit in de slaapkamer is van groot belang. Als je gewend bent om met gesloten ramen te slapen, is het een eenvoudige tip om ’s nachts een raam te openen voor ventilatie. Daarnaast is het goed om dagelijks de ramen gedurende 10 minuten te openen voor frisse lucht. Let er wel op dat de kamer niet te veel afkoelt, aangezien de ideale temperatuur tussen 16-18 graden Celsius ligt. Het plaatsen van planten in de slaapkamer kan ook een positief effect hebben. Hoewel het moeilijk is om te zeggen of ze de lucht daadwerkelijk zuiveren, kun je bijvoorbeeld bij Sprinklr mooie biologische planten vinden, zoals de Sanseveria en Aloë Vera.

Tip 2. Kies voor een natuurlijk matras

Het belangrijkste onderdeel van je slaapkamer is natuurlijk het matras. Het is de moeite waard om te kiezen voor een matras gemaakt van natuurlijke materialen. Natuurlijke matrassen ademen beter, zorgen voor een goede vochthuishouding (zweten is verleden tijd) en zijn zowel gezond voor jou als voor het milieu. Hoewel natuurlijke matrassen vaak duurder zijn in aanschaf, wegen de voordelen op tegen de kosten op lange termijn en de impact op het milieu. Bedrijven zoals Bedaffair, Ecolinde en Lavital bieden al jarenlang natuurlijke en duurzame matrassen aan. Je kunt ook kiezen voor een oermatras, dat volledig bestaat uit natuurlijke materialen zoals kokos, paardenhaar, wol, hennep en katoen. Alleen heb je dan minder steun in je heupen. Mijn matras bevat naast bovenstaande materialen nog wel metalen veren voor goede ondersteuning. Sinds ik op een matras slaap van natuurlijke materialen slaap ik veel beter. Wil je meer weten over mijn matras? Lees dan deze blog

En Auping heeft het eerste volledig circulaire matras te wereld gemaakt. Het matras is gemaakt van polyester en einde levensduur wordt het ingenomen. Dan worden de grondstoffen hergebruikt om nieuwe matrassen van te maken. Voor de volledigheid noem ik deze maar omdat het matras gemaakt is van polyester heeft het niet míjn voorkeur.

Tip 3. Koop duurzaam beddengoed

Ben je toe aan nieuw beddengoed? Kies voor een duurzame optie. Tweedehands is altijd beter. Dat geldt ook voor beddengoed. Bij Circular Dreams kun je dekbedovertrekken vinden van hoogwaardige kwaliteit uit retourstromen. En ze verkopen dekbedovertrekken die consumenten inleveren omdat ze zijn uitgekeken op de print. Het overtrek zelf is nog van goede kwaliteit en wordt gereinigd waarna het voor minder dan 50% van de nieuwprijs verkocht.

Als je liever nieuw beddengoed wilt, is hennep een duurzame keuze. Hennep is vier keer sterker dan katoen, gaat langer mee en heeft mooie natuurlijke eigenschappen. Zo is het van nature hypo-allergeen, anti-bacterieel en heeft het schimmelwerende eigenschappen. Het neemt goed vocht op en droogt snel. Koel in de zomer en warm in de winter, wat wil je nog meer? Franka van Hemplin kan je er alles over vertellen.

Yumeko biedt ook prachtig verantwoord en kwalitatief hoogwaardig beddengoed aan. Stijlvol, tijdloos en goed voor mens, milieu en dier.

pexels hristo fidanov 1252890

Tip 4. Geef je slaapkamer een goede kleur. 

Vraag jij je ook af welke kleur je het beste in je slaapkamer kunt gebruiken? Lees dan verder. Want de kleur in je slaapkamer is van invloed op je gemoedstoestand en dat draagt ook weer bij aan een gezonde slaapomgeving. 

Ga je voor de kleur van de liefde, rood, in je slaapkamer? Niet zo’n verstandige keuze want het is ook de kleur die wil aanzetten tot actie, niet erg rustgevend. Als je goed wil slapen kan je beter kiezen voor blauw. Dat werkt kalmerend. Geel werkt ontspannend en dat is ook een goede keuze of groen met zijn rustgevende kwaliteiten.

Belang van een gezonde slaapomgeving

Weet je dat een gemiddeld matras slechts 10 jaar gebruikt wordt en het daarna afval wordt en dat het wel 1000 jaar duurt voordat het verteerd is in de natuur? Bizar toch! Ik hoop dat ik met dit blog het belang van een gezonde slaapomgeving duidelijk heb gemaakt zodat je goede keuzes kunt maken voor je slaapkamer. 
Ik wens je een goede nachtrust en een gezonde start van de dag!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio Duurzaam Wonen, Sprinklr,  Pexels – Cottonbro studio, Pexels –  Hristo Fidanov

Bekend van

De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De liefde voor wol zie je terug in mijn huis. Een wollen lampje, een wollen wandkleed van onze reis uit Kirgizië, de kussens van de bank zijn gevuld met Nederlandse wol. Daarom een ode aan wol.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De liefde voor wol zie je terug in mijn huis. Een wollen lampje, een wollen wandkleed van onze reis uit Kirgizië, de kussens van de bank zijn gevuld met Nederlandse wol. Daarom een ode aan wol.
Zero-waste week. Geen afval, of in ieder geval minder afval produceren. Dit jaar is het thema ‘Liefde voor’. Want wat je lief hebt, daar zorg je goed voor en gooi je niet zo maar weg. Dat betekend dus minder afval.