studio duurzaam wonen iris

Rijden over de kale vlaktes van Mongolië en door het dichtbevolkte Japan heeft mijn leven veranderd. In 2018 ben ik met mijn gezin van Amsterdam naar Tokyo gereden in ons eigen camperbusje. 7 maanden op zo’n kleine oppervlakte doet iets met je. Het brengt je terug naar de essentie. Wat heb ik eigenlijk nodig? Waar word ik gelukkig van en hoe en waar wil ik wonen?

“Minder spullen en minder keuzes geeft rust en ruimte in mijn hoofd én kasten.”

Als klein meisje groei ik op in een klein dorpje in de Haarlemmermeer. We wonen in een vrijstaand huis met een ruime tuin waar ik uren buiten bezig ben met zelf meubeltjes te maken van bamboe stokken uit de tuin.

Vanaf groep 6 zit ik niet meer op de dorpsschool maar ga ik naar de Montessori school, een dorp verderop. Dat bevalt zo goed dat ik graag naar een middelbare montessori school ga. De keuze valt op Den Haag en zo reis ik als 12 jarige elke dag naar Den Haag. Ik zit nog maar 3 dagen op de middelbare school als mijn ouders uit elkaar gaan. Een jaar later verhuis ik met mijn moeder en mijn twee zusjes naar een woonboot van 30 m2 midden in het centrum van Amsterdam. Ik wil graag mijn schooljaar in Den Haag afmaken en zo nam ik elke ochtend om 7:12 uur de trein van Amsterdam naar Den Haag.

Wonen op een woonboot in Amsterdam was in die tijd ook al heel lastig, maar mijn moeder volgt haar droom en die komt uit. Ze is een krachtige vrouw en ik heb van haar geleerd om mijn dromen te volgen.

Vanaf de derde zit ik op het Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs, kortweg IVKO, in Amsterdam. Als ik mijn havo diploma heb behaald vertrek ik voor 2 maanden naar Ibiza waar ik als au-pair werkzaam ben. Vlak voordat ik eindexamen doe ontmoet ik Roland. De man van mijn dromen en sinds die tijd zijn wij samen.

studio duurzaam wonen

Vtwonen

Ook al heb ik Havo gedaan, ik maak een bewuste keuze voor het Hout- en Meubileringscollege, een MBO-opleiding. Ik wil graag creatief bezig zijn en doen wat ik leuk vind. Na 4 jaar ben ik volledig opgeleid tot interieuradviseur. Ik mag stage lopen bij The Frozen Fountain en bij vtwonen. Bij beiden bedrijven blijf ik ongeveer 9 jaar werkzaam als freelancer. Ook tijdens mijn HBO-opleiding Media, Informatie en Communicatie. Ik schrijf zelfs mijn afstudeer scriptie bij vtwonen. Daar kan ik beiden opleidingen goed met elkaar combineren. 

In die tijd woon in ik een huurappartement in Amsterdam Oost. Eerst met een huisgenoot, later met Roland. Als ik bijna klaar ben met mijn HBO opleiding zijn Roland en ik enorm hard aan het sparen voor onze eerste wereldreis. We kopen een oude Toyota Landcruiser, knappen hem op en plaatsen een daktent. Tijdens die periode geven we geen geld uit aan kleding en uit gaan, maar zetten we alles opzij om onze droomreis te maken. In de zomer van 2011 rijden we Amsterdam uit. Onze reis gaat via Oost-Europa, Turkije, Iran en Pakistan naar India en Nepal. Een geweldige reis en in oktober 2012 rijden we diezelfde straat weer in. Heel wat ervaringen, ontmoetingen en bijzondere gebeurtenissen rijker.

2014 is een jaar waarin veel gebeurd. Onze eerste dochter Ize wordt geboren, we verhuizen naar een nieuwbouwhuis in Amsterdam Noord en ik zet mijn eigen bedrijf op. 

Dankzij een kennis die vraagt of ik interieuradvies geef herontdek ik mijn vak weer. Ik krijg zoveel energie van interieur advies geven dat ik besluit om mijn freelance werkzaamheden bij vtwonen en The Frozen Fountain op te zeggen. Ik noem mijzelf interieurstylist en werk onder mijn eigen naam. Ik werk met natuurlijke materialen, planten en een combinatie van oud en nieuw.

Van het gas af

Tijdens onze eerste reis ontstaat de wens om in een houten huis te wonen. We onderzoeken de mogelijkheden maar die blijken niet eenvoudig te zijn. Het is ook op deze reis dat we in Iran en India de gevolgen zien van een tekort aan water. Het nieuwbouwhuis waar wij ondertussen zijn neergestreken voldoet aan hoge standaarden zoals triple glas en goede isolatie. We willen het huis zo duurzaam mogelijk maken en we plaatsen al meteen een warmte-terug-win pijp voor het douchewater en een tweedehands zonneboiler. Dankzij een subsidie van de gemeente Amsterdam kunnen we ons huis ombouwen tot energie-neutraal en hebben we een energie rekening van € 0,-.

Onze tweede dochter Lune wordt in 2016 geboren en als zij bijna 2 jaar is vertrekken we met het gezin in onze zelf omgebouwde camper op reis. Het vaste contract van Roland en de hypotheek zien wij niet als een belemmering om onze droom te volgen. We rijden Amsterdam Noord uit en via de Baltische staten, Rusland, Centraal-Azië en Mongolië rijden we naar Japan. Wil je meer lezen over deze reis kijk dan op www.lovetheworld.nl

Minimalisme

Tijdens de reis vragen Roland en ik aan elkaar waar en hoe we willen wonen. Los van alle beperkingen komen we tot de conclusie dat we kleiner, groener, duurzamer, meer in de natuur en dichter bij het strand en de duinen willen wonen. 

Niet alleen in de manier waarop we willen wonen merk ik een omslagpunt maar we gaan nog duurzamer leven. Nog minder kleding en spullen kopen, altijd eerst naar een tweedehands optie kijken en nog meer zero waste leven. Het gevoel van minder spullen werkt bevrijdend en ik start met ontspullen.

De combinatie van reizen met weinig spullen en het leven in Japan heeft mij nog meer de schoonheid van eenvoud laten inzien. Het is fijn om minder spullen te bezitten. Dat betekend minder opruimen en je hoeft niet steeds spullen te kopen.
Dat geeft rust in je hoofd, gemak en minder keuze stress.

In mijn hele privé leven doe ik alles zo duurzaam mogelijk dus voor mij is het heel logisch om dit ook door te voeren in mijn bedrijf. Ik bouw mijn bedrijf Duurzame interieurstylist én we bouwen ons eigen duurzame huis. 

studio duurzaam wonen interieur

Duurzaam is niet saai

Mijn missie is om particulieren en bedrijven te inspireren om duurzaam te wonen en te leven. Er is nog veel vervuiling van bodem, water en lucht door het produceren van interieurproducten. Er belanden nog veel producten op de afvalberg waardoor grondstoffen verloren gaan. Met iedere € die je uitgeeft kan bijdragen aan een duurzame en circulaire economie en je impact op de aarde verbeteren.

Mijn ontwerpen zijn eenvoudig en stralen rust uit. Ze geven een gevoel van ontspanning en ik hou er van om intieme hoekjes te creëren en met kleurvlakken te werken.
Duurzame keuzes spelen een belangrijke rol en ik werk graag met verschillende natuurlijke en biobased materialen. Van een tweedehands kastje tot een 3d geprinte vaas van bioplastics, en van een stoel van straat die opnieuw gestoffeerd is tot een bank van Nederlands fabrikaat. Voor iedere sfeer en stijl zijn duurzame keuzes te maken. 

Biobased Tiny House

Biobased Tiny House

In 2020 beginnen we aan ons volgende avontuur. We ontwerpen en bouwen zelf ons eigen dubbele Tiny House. We bouwen met biobased* materialen en daarom kunnen we er al na een maand wonen. We zijn de eerste bewoners van een van de 10 huizen in de eco-community in Koedijk.

Tijdens dit proces heb ik enorm veel kennis opgedaan van duurzame (bouw)materialen en duurzaam en circulair inrichten. Ik noem mijzelf tegenwoordig dan ook Duurzaam Interieur Ontwerper.

Ondanks de tegenslagen die ik uiteraard ook ben tegen gekomen heb ik altijd de kracht gevonden om door te gaan en het doel te bereiken. Het voelt goed om mijn eigen pad te lopen en mij niet door angsten, onmogelijkheden en onzekerheden te laten weerhouden. 

Ik voel enorm veel dankbaarheid en trots als ik rondleidingen geef op ons terrein en in ons zelf gebouwde duurzame huis. Met mijn manier van wonen en leven draag ik bij aan de Global Goals. Tevens ben ik klimaatburgemeester voor de gemeente Dijk en Waard. 

Naast dat ik mensen blij maak met een mooi en duurzaam interieur schrijf ik blogs voor hetkanWEL en The Substitute.

* Biobased materialen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals hout, wol en mycelium (een ondergronds netwerk van schimmeldraden van paddestoelen).

Koud dompelbad

Mensen die mij goed kennen weten dat ik hou van de natuur en van wandelen in de duinen, van lopen op blote voeten, van de zon die op mijn huid straalt, van ’s ochtends buiten dompelen in mijn koude bad, van yoga, meditatie, noten en boodschappen doen zonder verpakking, van wildplukken, een opgeruimd huis en van mijn gezin.

Wat leuk dat je mijn hele verhaal hebt gelezen!

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Welke duurzame stappen onderneem jij al en waar kan ik jou verder mee helpen?

Deel het met mij door een mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

liefs iris
Winkelwagen