7x liefde voor zero-waste

zero-waste boodschappen

Zero-waste. Geen afval, of in ieder geval minder afval produceren. Dat is het thema deze week (2-8 juli 2023) in Breda tijdens de zero-waste week. Elisah Pals, de oprichtster van zero-waste Nederland, en mijn collega klimaatburgemeester, heeft samen met anderen dit festival geïnitieerd.

Dit jaar is het thema ‘Liefde voor’. Want wat je lief hebt, daar zorg je goed voor en gooi je niet zo maar weg. Dat betekend dus minder afval. Elke dag ligt de focus op een ander thema en aan de hand van die thema’s heb ik deze persoonlijke blog met tips voor jou geschreven.

1. Liefde voor zero-waste kleding

De meeste kledingstukken heb ik al jaren. Enkele zelfs al meer dan 20 jaar! Ik heb een aantal jaren geen kleding gekocht maar laatst stuitte ik op een hele fijne tweedehands kleding winkel. Alles netjes op kleur en zo kon ik rustig rondkijken en heb ik zelfs iets gekocht. Ga zelf ook op zoek naar zo’n winkel en ontdek de parels en unieke items die het zo leuk maken. 

Mijn enige en favoriete jeans van Mud Jeans was stuk. Ik baalde want hij zat zo lekker en stond zo goed. Gelukkig was er een pilot waarbij je jeans gerepareerd kon worden, en wel op zo’n mooie Japanse manier, dat mijn jeans nu alleen nog maar mooier is geworden. Super blij ben ik er mee!

“Helaas past mijn dochter dat leuke rokje met die gehaakte vierkantjes niet meer”, zei ik laatst tegen mijn buurvrouw uit de community. Enige tijd later kwam ze met twee toffe tasjes aan voor mijn dochters. Gemaakt van een oude spijkerbroek en het te kleine gehaakte rokje! Ze heeft er zelfs nog hun namen op geborduurd. Echt uniek en eigen. 

Digital detox

2. Liefde voor zero-waste digitaal

Het lijkt alsof het geen ruimte inneemt, maar stiekem doet dat het wel. Daarom maak ik zelf geen gebruik van een cloud service om mijn items in op te slaan maar zoek ik regelmatig mijn foto’s en andere documenten uit en zet het op een externe harde schijf. 

Net als zovelen heb ik ook mixed feelings bij social media. Alles wordt ergens opgeslagen. Ja, ook je Instagram stories staan in een archief waarbij ze plaats innemen op een server. Toch maak ik ook gebruik van de digitale snelweg. Liever gebruik ik de duurzame zoekmachine Ecosia in plaats van Google. Voor mijn website hosting en e-mail marketing heb ik wel gezocht naar duurzame bedrijven die klimaatbewust zijn. Het voelt beter om gebruik te maken van Greenhost en EcoSend in plaats van voor minder bewuste bedrijven te kiezen. Zo probeer ik mijn impact te verkleinen.

3. Liefde voor zero-waste spullen

Als interieur ontwerper kan ik genieten van mooie spullen. Vaak voel ik meer liefde voor spullen met een verhaal. Tweedehands, vintage, kringloop of van de straat. Zo kan ik enorm genieten als ik de kopjes thee voor mijn meiden van het dienblad serveer dat mijn oma vroeger gebruikte. Een mooi houten dienblad met een a-symmetrische bloemen schildering.

Een lastig maar belangrijk punt vind ik dat je goed voor je spullen zorgt. Repareren, opknappen en  kiezen voor materialen die lang mee gaan en tijdloos zijn, zijn daarin essentieel. Maar ook ik heb soms geen zin om tijd vrij te maken om iets te repareren of te onderhouden. Gelukkig zijn er ook vakmensen zoals schoenmakers en fietsenmakers die mijn leven een stuk makkelijker maken.

De Japanse filosofie wabi-sabi waarbij de schoonheid van imperfectie wordt gezien is ook een mooie om mee te nemen. Zo is de gehavende koffer die ik op straat vond een perfect voorbeeld van imperfectie. We gebruiken hem als salontafel en opbergplek voor het tv scherm. Het geeft een unieke uitstraling aan ons interieur. 

Hutkoffer in interieur

4. Liefde voor zero-waste vakantie

Ik ga op vakantie en ik neem mee…een houten tandenborstel, tandpasta tabletjes, een katoenen blokzeep, blokshampoo, menstruatiecup, wasbare wattenschijfjes, herbruikbaar wattenstaafje, bijenwasdoeken, lunchwrap, rvs waterfles en natuurlijk katoenen tasjes en zakjes voor de boodschappen.

En voor mijn camping uitrusting koop ik het een en ander via Marktplaats en leen ik her en der wat. Uiteraard kies ik voor een camping met een duurzaam karakter. Tijdens vakantie ben ik soms wel wat makkelijker met bepaalde zaken. Zo koop ik vaker voedsel uit de supermarkt en ben ik in bepaalde gevallen makkelijker met het scheiden, of in dit geval niet perfect scheiden, van afval. 

5. Liefde voor zero-waste voedsel

Sinds een paar jaar heb ik het wildplukken helemaal (her)ontdekt. Ik ga helemaal aan en voel dat deze oeroude kennis ergens ligt opgeslagen in mijn lichaam. Het voelt heerlijk als je in de natuur loopt en ziet wat eetbaar is. Volgens mij is niets voedzamer dan plukken uit je omgeving. Met de seizoenen, zonder bestrijdingsmiddelen en met verrassende smaken. Eten uit eigen tuin geeft ook al zo’n kick. Helaas koop ik het meeste van mijn voedsel nog wel. Het meeste via de Buurderij. Dat zijn boeren uit de omgeving die hun producten rechtstreeks aan de consument aanbieden. De gemiddelde afstand die mijn boodschappen dan afleggen is vaak onder de 20 kilometer! En zonder al het onnodige plastic is dat heerlijk zero-waste shoppen. 

6. Liefde voor zero-waste water

Van de week las ik dat het RIVM heeft voorspeld dat er over 7 jaar in Nederland een drinkwater tekort zal zijn. Aan de ene kant verbaasd mij het mij niet, maar toch schrok ik er van. Watertekort is iets wat ik tijdens mijn reizen regelmatig heb gezien. Vrouwen die met grote kannen naar een pomp moeten lopen om drinkwater te halen. 

Nu is uit onderzoek van Simavi gebleken dat vrouwen en meisjes regelmatig lastig worden gevallen bij de waterpomp. Soms worden ze seksueel geïntimideerd of tot seks gedwongen met de mannen die de waterputten beheren. 

Echt vreselijk en daarom ga ik eind augustus 2023 meedoen aan een sponsorloop waarbij ik geld inzamel voor waterprojecten in Azië en Afrika. Ik zal een zware tocht van 2×5 uur wadlopen. Een uitdaging en tegelijkertijd stelt het niet veel voor. Als je het vergelijkt met de vrouwen en meisjes die geen kraan met stromend drinkwater in huis hebben en dagelijks sjouwen met zware jerrycans om in leven te blijven. Ik zamel hier geld voor in en ik hoop dat jij mij wil sponsoren!

Wil je ook lief zijn voor water? Gebruik de gratis app ‘Beat the microbead‘ en check of je producten gebruikt zonder microplastics. Zo blijft ons drinkwater schoner en kan er actie ondernomen worden met alle data die verzameld wordt. Beter voor de natuur en beter voor jouw lichaam. 

Tot slot kan je tegenwoordig met behulp van een waterzak regenwater opvangen waar je het toilet mee door kan spoelen. Want wist je dat je ongeveer 1/3e van je watergebruik in huis door de wc gespoeld wordt? Ik ben ook zo blij met ons droogtoilet waarbij wij helemaal geen water doorspoelen. Daarmee bespaar ik met mijn gezin 60.000 liter drinkwater per jaar!

waterpomp

7. Liefde voor zero-waste schoonheid

Er zijn talloze DIY recepten op internet voor het maken van je eigen zeep, deodorant en tandpasta. Meerdere recepten heb ik geprobeerd maar ik merk dat ik toch voor gemak ga. Zo koop ik mijn blokzeep bij de verpakkingsvrije winkel Biobees in Koedijk (met webshop). Ja echt, ik wist ook niet wat ik hoorde toen ik vanuit Amsterdam naar Koedijk  verhuisde maar er zit echt een zero-waste winkel in het kleine dorp Koedijk. Super fijn! Ook mijn tandpasta tabletjes, de ene keer met en de andere keer zonder fluoride, omdat ik er niet uit kom wat beter is, koop ik daar. En deodorant gebruik ik zelden maar als ik na mijn rondje hardlopen toch wat frissere oksels wil dan smeer ik er uitgeknepen citroen onder of was ik even met baking soda. Echt heel snel en een geweldige oplossing!

Welke zero-waste tip ga jij vanaf vandaag gebruiken? Kijk hier voor het volledige programma van de zero-waste week.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio Duurzaam Wonen.

Bekend van

Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.