Nieuwe vloer, wat is duurzaam?

SB 22 6178 1

Hoewel je er dagelijks overheen loopt, sta je wellicht niet altijd stil bij de duurzaamheid van een vloer. Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Kijk dan niet alleen naar de levensduur, maar let ook op andere aspecten. In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van verschillende vloeren.

Vervangen of behouden?

Laten we beginnen bij het begin. Is je huidige vloer echt aan vervanging toe? De meest duurzame optie is vaak om te behouden wat je hebt, indien mogelijk op te knappen en goed te onderhouden met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Hoewel dit gemakkelijk te doen is bij houten vloeren, geldt dit natuurlijk niet voor alle soorten vloeren. Wees creatief en bekijk of alles volledig vervangen moet worden of slechts een gedeelte ervan.

Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar een tweedehands vloer. Hoewel het wat tijd kan kosten om deze netjes te leggen, is de vloer al aanwezig en zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig.

Waar let je op bij een nieuwe vloer?

Als je toch besluit om een nieuwe vloer te kopen, let dan op de volgende aspecten bij je keuze.

Productie Welke grondstoffen zijn nodig voor de productie van de vloer en wordt er geen schade toegebracht aan het milieu? Let ook op de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie en het transport. Komt het van ver weg of is het lokaal verkrijgbaar?

Materiaal Is de vloer gemaakt van natuurlijke materialen die soms veel land en water vereisen, waardoor ze minder duurzaam zijn? Of is de vloer gemaakt van kunststoffen waarbij giftige gassen vrijkomen?

Keurmerk Let bij de aankoop van een nieuwe vloer op keurmerken, zoals het FSC/PEFC-keurmerk voor gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, en het EU Ecolabel.

Forbo marmoleum vtwonen vloer

Ondervloer

Bij het leggen van de vloer is een goede ondervloer belangrijk voor de levensduur ervan, omdat het zorgt voor minder slijtage. Daarnaast is de manier waarop de vloer wordt gelegd van belang. Het is het beste om de vloer zo te leggen dat deze zonder beschadigingen weer losgemaakt kan worden. Als je toch lijm gebruikt, kies dan voor een losmaakbare lijm en let erop dat deze geen schadelijke stoffen bevat.

Informeer jezelf ook goed als je vloerverwarming hebt, want er zijn vaak meer vloersoorten geschikt voor vloerverwarming dan je denkt.

Voor- en nadelen verschillende vloeren

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten vloeren. Ik zal een aantal ervan belichten en in de onderstaande tabel zie je de voor- en nadelen.

Soort

Voordeel

Nadeel

Opmerkingen

Marmoleum 

Bestaat voor 97% uit natuurlijke, hernieuwbare materialen

Duur, vereist professionele installatie

Cradle to cradle bedrijf

Hout 

Natuurlijk materiaal, hernieuwbaar

Vereist onderhoud, gebruik een natuurlijk afwerkingsproduct

Kies voor hout met een EU Ecolabel, omdat sommige houten vloeren behandeld kunnen zijn met giftige stoffen 

Vloerbedekking

Goedkoop, maar gemaakt van aardolie

Bevat vaak schadelijke stoffen, tenzij je bijv. Tretford kiest

Overweeg in plaats daarvan een los tapijt van natuurlijk materiaal dat gereinigd kan worden

Studio Wae

Gemaakt van reststomen van tapijttegels, vereist geen nieuw materiaal

Geen natuurlijk materiaal

Kan volledig op maat worden gemaakt en los worden gelegd

    

Kurk

Natuurlijk materiaal, warmte-isolerend

Moet nog worden afgelakt

Beschikbaar in veel verschillende soorten en kleuren

Natuurtapijt

Bestaat voor 100% uit natuurlijke, hernieuwbare materialen

Voelt hard aan

Cunera biedt veel verschillende soorten aan

Tegels

Duurzaam en slijtvast

Intensief productieproces, hard materiaal

Kies voor duurzame tegels, bijvoorbeeld van Mosa

Laminaat

Goedkoop

Kan niet gerecycled worden, bevat vaak schadelijke stoffen

Let er goed op dat er geen schadelijke stoffen in zitten die slecht zijn voor je gezondheid

PVC

Sterk

Bevat vaak giftige stoffen zoals weekmakers en formaldehyde

Let er goed op dat er geen schadelijke stoffen in zitten die slecht zijn voor je gezondheid

Gietvloer

Kan gemaakt worden van gerecyclede grondstoffen en is  recyclebaar

Geen natuurlijk materiaal, de meeste gietvloeren zijn van nieuwe grondstoffen gemaakt

Circuwall werkt ook aan gietvloeren met losmaakbare lijm

Carpet of life

Handgemaakte tapijten van oud textiel, bevordert eerlijke handel

Prijzig

Ruim je kledingkast op en geef tegelijkertijd een eerlijk inkomen aan vrouwen in Marokko

Milieuvriendelijkste vloer

Wat betreft de meest milieuvriendelijke vloer is het helaas niet mogelijk om één specifieke vloer aan te wijzen, omdat dit afhangt van verschillende factoren. Over het algemeen geldt dat een duurzame keuze een vloer is die lang meegaat en gemaakt is van een hernieuwbaar natuurlijk materiaal, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen of kurk.

Wil je meer informatie? Ik heb eerder een blog geschreven over duurzame vloeren voor The Substitute. Daarnaast kun je ook bij Milieucentraal en Duurzaam Thuis terecht voor meer informatie. 

Bovenstaande blog schreef ik eerder voor hetkanWEL.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio Duurzaam Wonen, Forbo, Puur vloeren en Carpet of Life.

Bekend van

Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
Winkelwagen