Dagboek van een zelfbouwer

En we bouwen verder, maar verhuizen ook!

Maandag 13 juli 2020
Nu het dak dicht is, zie mijn vorige blog, pakken we het huis helemaal in met 6 cm dikke Gutex Multitherm isolatie. Dit zorgt er al meteen voor dat het huis waterdicht is. Deze isolatie mag 4 maanden zonder gevelbekleding erop zitten dus dat geeft ons iets meer tijd om de gevelbekleding te doen. 

We hebben ook een begin gemaakt met het dak van de woonkamer maar helaas zijn onze dakisolatie platen op dus kunnen we daar niet verder. 

14 juli
Wakker worden met uitzicht op ons huis voelt echt zo goed! We hebben vannacht in de camper naast het huis geslapen. Vanaf 6 juli slapen we op een nabijgelegen camping, maar we willen dat er elke nacht iemand op het terrein slaapt vanwege alle spullen die er staan, en vannacht hebben wij dat gedaan. 

uitzicht op zelfbouwhuis 1536x2048 1
IMG 2173 2048x1539 1

15 juli
Er wordt hard gewerkt! We krijgen hulp van Simon en samen met Wietse plaatsen ze de muur isolatie aan de buitenwanden. Roland en ik maken de dakisolatie af. Ik zit op het dak en zie een grote grijze wolk steeds dichterbij komen. Snel maak ik het zeil vast wat er voor moet zorgen dat het dak droog blijft voor de dakdekker. Het zit net vast als de regen losbarst. Grote dikke druppels vallen op het zeil en ik durf niet meer te lopen op het natte zeil. Dus schuif ik voorzichtig van het dak af en fietsen we terug naar de camping. Moe en voldaan vallen we in slaap. Het leven van een zelfbouwer is soms erg vermoeiend.

De dagen er na gaan we verder met de isolatie. We maken het dak helemaal gereed voor de dakdekker en plaatsen een brievenbus bij het begin van de weg. 

18 juli
Vandaag moet de bus leeg. De bus die we gebruikt hebben om onze inboedel te verhuizen. Hij zit tot de nok toe vol met een bank, stoelen, bedden, kleding, speelgoed, keukengerei etc. 

Gelukkig staat er een tent achter ons huis, geleend van Ruth en Wessel (dank!) dus een deel gaat daar in. Een ander deel zetten we in de slaapkamer unit en nog wat losse items leggen we onder een bouwzeil. 

verhuisdozen zelfbouwhuis 2048x1536 1
zelfbouwer

19 juli
Het ging zo goed maar helaas vandaag een tegenslag. We hebben de laatste check met Mindful Homes. Zitten alle moeren op de bouten, zijn alle schroeven geplaatst etc. Ik ben toch niet zo gerust op de isolatie in de vloer. De woonkamer unit is op woensdag opgebouwd, de isolatie in de vloer en toen konden we uiteindelijk donderdag een week later pas verder. En het was een hele natte week. We halen de osb vloerplaten los en voelen aan de isolatie. Nat. Dan het volgende vak, ook nat. En in de overige 10 vakken is de isolatie ook nat. Uiteindelijk hebben we maar twee platen isolatie die nog droog zijn de rest is compleet afgeschreven of heeft een nat stukje wat misschien nog opdroogt. 

De dagen er na tillen we elke ochtend de isolatie platen naar buiten om te drogen in de zon en ‘s avonds weer naar binnen. We laten de balken drogen, zorgen dat alle naden en kieren dicht zijn en gaan weer verder. Zelfbouwers zijn pioniers en niet altijd alles gaat goed als je pioniert.

22 juli
Vandaag is weer een leuke dag, Roland en Wietse zagen de gaten uit de isolatie op de plekken waar de ramen komen. Wauw wat een licht ineens. 

23 juli
En vandaag worden alle tweedehands ramen geplaatst! We hebben een hele partij bijna nieuwe ramen via marktplaats gekocht. Met triple glas en aluminium kozijnen! We hadden enorme mazzel. 

gaten zagen isolatie 2048x1536 1
familie op de fiets 2048x1536 1

24 juli
Wat is het fijn om met de hele familie op de fiets vanaf de camping naar de bouwplaats te fietsen! Vandaag pakken we het huis helemaal in een folie zodat het huis goed beschermd is tegen weersinvloeden en we meer luchtdicht zijn. De meiden vermaken zich in en rond het huis.

26 juli
Nu het huis waterdicht is met de ramen kunnen we de nieuwe isolatie weer in de vloer doen. De natte isolatie hebben we afgeschreven voor gebruik in het huis maar omdat het biobased is kunnen we het wel gebruiken op de tuin. Ook gebruiken we het later in de containers waar we onze poep in verzamelen om te composteren.

Bij het vervangen van de vloerisolatie zak ik helaas door een plaat heen waardoor we deze opnieuw vast moeten zetten, maar dat kan allemaal gelukkig erg makkelijk met houtbouw. De kinderen gaan vandaag lekker wandelen met hun tante, oom en neefje in de duinen.

zelfbouw huis 768x576 1

27 juli
Roland is bezig met de afvoer voor de keuken en de water aanvoer. Dat maakt het heel veel meer comfortabel om hier te wonen. Want het duurt niet lang meer of we ruilen onze camper in voor kamperen in ons eigen gebouwde huis! De contouren van de tussengeleden badkamer en gang worden ook al goed zichtbaar.

28 juli
Vandaag maken Roland en zijn vader Wietse de gang helemaal dicht zodat we droog kunnen overlopen van de woonkamer/keuken naar de slaapkamers.
En wat leuk, ik heb weer een terugkerende klant! Tussen het bouwen door maak ik een nieuw advies voor hun nieuwe huis.

gang waterdicht 1 1536x2048 1
stromend water 1 2048x1536 1

30 juli
Jeeejjj, we hebben stromend water in de keuken! Voorlopig zullen we nog op de waterleiding zijn aangesloten totdat we daar een offgrid oplossing voor hebben. Roland bouwt een tijdelijke keuken van stukken resthout.

31 juli
We hebben een rustdag en gaan heerlijk een dagje naar het strand bij Petten!

3 augustus
Ik controleer voor de zekerheid alle isolatie in de slaapkamervloeren en gelukkig valt de waterschade daar mee.

eerste nachtje slapen in duurzaam huis 1 2048x1536 1
slaapkamer in aanbouw 1 2048x1536 1

8 augustus
We slapen voor het eerst in ons eigen duurzaam gebouwde houten huis! En wat slapen we heerlijk!

16 augustus
Naast klussen aan ons huis zijn er ook veel klussen die moeten gebeuren op het terrein waar we wonen. We wonen in een community met straks nog 9 andere huishoudens. Een van de taken is om de riolering en elektra zelf aan te leggen. Sommige huisjes zijn offgrid, andere deels en andere niet of in de toekomst wel.

LiberTerra is het project waar wij aan mee doen en dit is de eerste locatie. Dat betekend pionieren! En dat is meestal heel leuk en avontuurlijk, maar soms ook niet. Als er dingen tegen zitten of je ineens het woord ‘leergeld’ leert. (Van Dale: leer·geld (het; o; meervoud: leergelden) 1 (figuurlijk) hij moest leergeld betalen door schade en schande werd hij wijs)

Een van de pijlers van LiberTerra is ook leren, en niet alleen door leergeld maar door te leren van elkaar. Door het wonen in deze community leer ik heel veel! Van het aanleggen van een pad tot mijzelf beter leren kennen. En zo stapte ik vandaag op een graafmachine om geulen te graven voor de aanleg van de riolering en elektra, een hele nieuwe ervaring!

graafmachine besturen 768x1024 1

Bekend van

Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
Winkelwagen