We biobased bouwen verder

We biobased bouwen verder aan ons duurzame huis. In deze blog gaat het over isoleren, ons composttoilet en bouwen aan de community. Biobased bouwen betekend bouwen met natuurlijke grondstoffen die snel weer aangroeien.

Droogtoilet

21 augustus
Zoals ik al eerder schreef in mijn vorige blog doen we ook veel samen met de community van LiberTerra waar wij wonen. Vandaag kregen we een hele interessante lezing van Arie van de Wormerij over hoe wij onze poep kunnen composteren. We hebben straks namelijk allemaal een droogtoilet waarbij we de poep opvangen in een bak en deze verzamelen en door middel van wormen compost van maken. Zo sluiten we de kringloop want poep is een waardevolle grondstof!

Terwijl ik alles leerde over poep bouwden Roland en Wietse een terras! Als het geregend heeft is het hele terrein een modderpoel en om een beetje te voorkomen dat al die klei en modder meteen in huis ligt is de veranda ontzettend fijn!

buiten douche 2048x1536 1

24 augustus
De kinderen starten vandaag op hun nieuwe school! Zo komen we ineens in een ander ritme terecht. Kinderen brengen en halen maar ook tussendoor even tijd om te werken aan een interieur advies.

4 september
Vandaag leggen we met elkaar een pad aan! Eindelijk iets minder modder en klei als we van ons huisje naar voren lopen. We hebben hier allemaal een ronde kavel dus de paden lopen ook organisch.

6788DC95 1FD3 49C1 A009 000B7C3A1A66 1 864x1536 1

Community

6 september
Terwijl er overal geklust wordt heb ik met vier buurvrouwen een vergadering. We hebben in de community allemaal kringen (groepen) en iedereen zit in 2 kringen en iedereen zit in de coöperatie kring. LiberTerra is namelijk een coöperatie. Zo hebben we de organisatiekring, bouwkring, tuin- en voedselkring, communicatiekring, sociale kring en de kenniscentrum kring. Deze laatste is voor het gemeenschappelijke gebouw dat we hier gaan bouwen. Dit wordt een plek waar we gaan vergaderen en verjaardagen vieren maar ook evenementen organiseren. De pijlers van het Kenniscentrum zijn afval verminderen, biobased bouwen  en de WEconomy zie TEDx van Jan Jonker.  Nu even terug naar de vergadering die ik heb, die is van de tuin- en voedselkring. Wij gaan met elkaar zorgen dat het terrein er straks mooi groen bij staat en we geven de voorkeur aan eetbare planten en struiken of goed voor de biodiversiteit.

Midden in de vergadering komen er ineens modder kindjes aangelopen! Gelukkig hebben we al een buitendouche en kunnen we ze lekker schoon maken.

modderkindjes 1 1536x2048 1
buitendouche 1539x2048 1

Badkamer

7 september
Vandaag bouwen Roland en Wietse verder aan de badkamer, want buiten douchen is heerlijk maar soms begint het toch wel wat fris te worden. Ook heeft Roland een begin gemaakt met de omvormers voor het accu systeem.

10 september
En weer een mijlpaal! We hoeven niet meer op de emmer of naar het toilet voor aan het terrein te lopen want we hebben ons eigen compost toilet in huis!

biobased bouwen
AfterlightImage 2048x2048 1

Open dag

12 september
Open dag! Terwijl iedereen nog druk aan het bouwen is hebben we al wel onze eerste open dag, speciaal voor alle bewoners uit Koedijk. Het is een drukte van jewelste en van 12 to 16 uur hebben we continue aanloop van nieuwsgierige mensen. We krijgen ontzettend veel leuke en positieve reacties. Als alle Corona maatregelen het toelaten hebben we elke 2e zaterdag van de maand van 12-16 uur open dag. We willen met LiberTerra onze kennis delen en anderen inspireren.

16 september
Vandaag komt een collega van mij langs. Ze heeft ons geholpen met ons huis zoveel mogelijk Feng-Shui te maken. Zo hebben we de draaiing van het huis met haar besproken zodat we zowel uitzicht hebben als dat het een goede plek is voor ons allen. Ook heeft zij aangegeven welke slaapkamer voor wie het meest geschikt is en naar welke windrichting wij het beste kunnen slapen. We zijn Malene van Feeling Home Design ontzettend dankbaar voor alles wat ze voor ons heeft uitgerekend.
Het was voor ons uitdagend om zowel aan de wensen van uiterlijk en praktische indeling van ons huis te voldoen en aan de Feng Shui aspecten. Soms werd het makkelijker maar soms ook lastiger om alles te combineren.

Biobased bouwen

18 september
Gutex isolatie in het plafond doen is een enorm stoffige klus! De houtvezelisolatie waarmee we biobased bouwen is geweldig in de zin van een mooi biobased product. Mede daardoor konden we ook zo snel in ons huisje wonen omdat we niet met giftige materialen werken. Het grote nadeel is dat het enorm stoft. Dus met stofbril en mondmasker op gaan we vaak te werk.

De slaapkamer was al voorzien van 18 cm houtvezelisolatie in de wanden, naast de 6 cm harde persing opschroef isolatie aan de buitenkant. Over de zachte isolatie aan de binnenzijde hebben Roland en Wietse Ecoplex platen gemonteerd. Dat is een biobased multiplex plaat welke als afwerking dient in ons gehele huis. Uiteraard is alle elektra eerst aangelegd.

plafond isoleren 1536x2048 1
isolatie 2048x1539 1

Duurzame materialen

Ik klus en help waar nodig en waar het kan, ondertussen hou ik mij ook bezig met de duurzame materialen zoektocht voor de afwerking van onze huisjes. Ook mijn buren informeer ik over de prachtige vondsten en mooie duurzame merken die er bestaan. Langzaam aan begint er meer ruimte te komen voor andere uitstapjes zoals beurzen en wandelen in de omgeving. Natuurlijk is er nog genoeg te doen en te klussen in huis maar we merken ook dat we wel even behoefte hebben aan andere dingen.

Het is heel fijn wonen hier, nu al, maar soms wordt ik echt gek van de troep. Inboedel, gereedschap, en alles wat nog geen vaste plek heeft ligt door elkaar.

rommel 2048x1536 1

Bekend van

Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Uren kan ik vertellen over mijn ervaring met het wonen in een community, vandaar dat ik het een deel heb opgeschreven in dit blog. Van hoe een gemeenschap ontstaat tot delen en lenen; lees hier alles over mijn ervaring.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
Winkelwagen