Duurzame zorgverzekering 2021

Vandaag is de laatste dag dat je nog een duurzame stap kan zetten in 2020! Want heb je al eens nagedacht over je zorgverzekering? Net als banken beleggen (zorg)verzekeraars ook met ons geld. Vind jij het ook belangrijk dat ze beleggen in duurzame landbouw en voedselproductie, bescherming van de natuur en schone energie? Denk niet langer na en stap nu over!

Een van de weinige aspecten van ons leven dat ik nog niet onder de duurzame loep had gelegd was onze zorgverzekering. Dat wilde ik graag doen en ik kwam twee goede blogs tegen die heel duidelijk laten zien welke zorgverzekering het meest duurzaam is, onderbouwd met betrouwbare bronnen. 

Een van de bronnen waar ik veel aan had, ook in mijn zoektocht, is De Eerlijke Verzekeringswijzer via de website eerlijkegeldwijzer.nl. De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van onder andere Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib.

Zij hebben 21 thema’s zoals klimaatverandering, wapens en mensenrechten waarop verzekeraars, banken en pensioenfondsen kunnen scoren. Ze maken daarin onderscheid tussen beleid: wat hebben ze vastgelegd? En praktijk. Hoe deze organisaties scoren in de praktijk tonen ze aan door middel van onderzoeken “Door de scores en uitkomsten van onze onderzoeken openbaar te maken, hopen we dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen met elkaar gaan concurreren om steeds beter maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het einddoel: meer duurzame financieringen en beleggingen, en betere bescherming van de rechten van mensen, dieren en het milieu. In Nederland, maar ook wereldwijd.” (Bron: eerlijkegeldwijzer.nl)

Schermafbeelding 2020 12 31 om 00.18.40

Wat ik ook heel goed vind aan De Eerlijke Verzekeringswijzer is dat consumenten ook hun stem kunnen laten horen, dus ook jij! Ik heb meteen van dit aanbod gebruik gemaakt en een compliment gegeven aan de zorgverzekeraar waar ik naar toe ben overgestapt, Ditzo, onderdeel van A.S.R.. Zij scoren namelijk een 8 op het onderwerp Bosbouw. Een van de punten die ik erg belangrijk vind is dat uit onderzoek blijkt dat A.S.R. niet belegt in de onderzochte palmoliebedrijven. Daarnaast scoren ze een 10(!) op het beleggingsbeleid in het thema wapens!

Er zijn nog wel verbeterpunten. Onder meer bij het thema natuur. Uit praktijkonderzoek in 2019 bleek dat ze nog veel geld beleggen in 4 van de 10 grote schaliegas- en plastic bedrijven. 

Ook in het thema Dierenwelzijn mag nog wat verbeterd worden. A.S.R. belegt in bedrijven waarvan het risico groot is dat zij, direct of indirect, betrokken zijn bij ontbossing in de Amazone. En dan te bedenken dat zij in hun beleid het beste scoren ten opzichte van de andere zorgverzekeringen. 

Ik hoop van harte dat A.S.R. in 2021 met name deze onderwerpen verder gaan verbeteren.

Schermafbeelding 2020 12 31 om 00.20.59

Robin van Simpel Duurzaam heeft in haar blog de score van 5 verzekeraars, die tezamen 90% van de markt in handen hebben, uitgerekend. Ze heeft alle thema’s die De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft opgeteld en daar het gemiddelde van genomen. Dus voor iedereen die van cijfers houdt, dit zijn de totale scores op het gebied van duurzaamheid. Schrik niet!

RUIM VOLDOENDE/GOED
A.S.R.8,3
Achmea 7,1

RUIM ONVOLDOENDE/SLECHT
VGZ 2,6
Menzis, 2,0
CZ 1,9

Als je kijkt naar alle scores van de uitkomst van de praktijkonderzoeken heeft A.S.R. de langste lijst van thema’s onder het kopje ‘goed’. 

En bij alle scores op het onderdeel beleid, is de laagste score bij A.S.R een 6. Alle andere zorgverzekeraars hebben ook nog onvoldoendes dus mede daarom kies ik voor A.S.R.. 

Mocht je meer informatie willen over duurzame zorgverzekeringen dan raad ik je aan om een van onderstaande blogs te lezen:

https://simpelduurzaam.nl/duurzame-zorgverzekering

https://growthinkers.nl/duurzame-zorgverzekeringen/

Dit korte filmpje vond ik op de site van Milieudefensie

Ben je collectief verzekerd bij een niet-duurzame zorgverzekering? Dan heb ik een tip voor een goed voornemen: zorg er voor dat jij in 2021 voor elkaar krijgt dat die grote groep mensen in 2022 wel bij een duurzame zorgverzekering kan aansluiten.

Help je mee om 2021 een stukje mooier te maken?

Bekend van

De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De liefde voor wol zie je terug in mijn huis. Een wollen lampje, een wollen wandkleed van onze reis uit Kirgizië, de kussens van de bank zijn gevuld met Nederlandse wol. Daarom een ode aan wol.