Tegenslag bij de bouw

Het najaar is in aantocht en we merken langzaam aan dat het kouder begint te worden.

1 oktober
Wat een verschil! De plafondplaten zijn in de slaapkamer gemonteerd en het ziet er al heel veel beter uit zo. Ik ben alleen niet tevreden over de manier van monteren. Schroeven is het beste en nieten mag eigenlijk niet maar omdat de Ecoplex platen hangen moeten ze om de 10-20 cm geschroefd zijn. Dat ziet er niet fraai uit en omdat wij dit als afwerking willen besluit ik voor de woonkamer op zoek te gaan naar een alternatief. Dat blijkt niet eenvoudig. Ik benader een fabrikant, een leverancier diverse winkels en ten slotte de architect waar we mee samen hebben gewerkt. Uiteindelijk nemen we de beslissing en schroeven we de plafondplaten in de woonkamer op de kopse kanten uit het zicht en de rest nieten we met T-nietjes. Dart ziet er een stuk mooier uit. De schroeven in de slaapkamers zullen we op een of andere manier wegwerken. Waarschijnlijk met lijm vermengt met zaagsel. De kinderen hebben al een bakje vol verzameld.

muren isoleren 1 2048x1536 1
3196488b a3f4 4a64 9339 5acd8fdb3a9c

Op 7 en 8 oktober werken we heel hard. We voorzien de gehele woonkamer unit van isolatie in de wanden en het plafond, en dekken daarna alles af met een damp open folie. Zo bouwen we zoveel mogelijk luchtdicht wat er voor zorgt dat we minder verwarming nodig hebben. Dus helaas wel een niet natuurlijk materiaal maar dat zorgt er op den duur voor dat we minder verwarmen. Ook de buitenkant van ons huis hebben we in folie ingepakt zodat de isolatie beschermd is en ook dit heeft weer met luchtdicht bouwen te maken. In de dagen die volgen zetten we tochtlatten op de gevel. In de isolatie kan je namelijk niks goed bevestigen dus we hebben de ervaring al dat het folie er is afgewaaid.

9 oktober
Een maand geleden hadden we weer een Marktplaats Mazzel! Er stond een keuken op van precies de goede afmetingen, met lades en ook de indeling was eigenlijk prima. De apparatuur wilden we toch zelf kopen dus dit was eigenlijk de perfecte keuken. Hij stond er al een tijd op voor 350 euro maar omdat er al veel apparatuur weg was mochten wij hem voor 75 euro meenemen. We hadden leuk contact met de verkoper en vertelde over het project waar wij wonen en waar de keuken dan terecht zou komen. Hij was zo enthousiast dat we de keuken gratis mochten meenemen! Vandaag hebben we met behulp van onze familie de keuken geplaatst en schoon gemaakt. Wat heerlijk dat we nu eindelijk wat verhuisdozen leeg konden maken!

damp open folie 2048x1536 1
voordeur plaatsen 1536x2048 1

14 oktober
Het is een spannende dag want Roland en Wietse zagen een stuk isolatie uit de gevel om daar vervolgens de voordeur te plaatsen. De overige ramen hebben we allemaal laten plaatsen maar deze gaan ze zelf doen.
We hebben als community met elkaar afgesproken dat we een open gevel naar het midden terrein hebben en de glazen voordeur zorgt hier voor. Helaas zat deze niet bij de partij tweedehands kozijnen die wij hebben gekocht dus hebben we voor ongeveer 2/3e van de prijs die we voor de hele partij hebben betaald een voordeur gekocht in dezelfde uitvoering.

23 oktober
Bij ons eerste definitieve ontwerp hadden wij bedacht dat we heel graag een kas aan ons huis willen. Dit fungeert in de winter als een soort buffer omdat je eerst in de kas terecht komt en daarna pas binnen. Zo gooi je niet alle warmte in een keer je huisje weer uit. Hier kunnen we ook plantjes in zetten en het is een verlenging van de woonkamer. De tussenruimte van de badkamer en gang hebben we express laag gehouden zodat je daar nog op kan zitten en dan heb je een dakterras. Ik hou enorm van warmte dus dit zal zeker een hele fijne, warme en lichte plek worden waar ik veel zal zitten.
Nu hebben we een kasbouwer gevonden die van tweedehands kassen uit de glastuinbouw kleinere kassen bouwt. Hij heeft met ons nagedacht over hoe we de kas dan goed kunnen laten aansluiten op ons dak zodat het niet gaat lekken in de kas. Hij zei dat we dan het beste het dak van de kas bovenop het dak van ons huis kunnen zetten omdat het dan het minst gaat lekken.
En vandaag gaat het uitgevoerd worden. Ze beginnen met het bouwen van de profielen en ik schrik, jeetje wordt het zo hoog?! Ik begin enorm te twijfelen…willen we dit wel zo, is het niet te hoog en kan het wel met al die wind waar Noord-Holland zo bekend om staat. Ik vind het spannend, heb buikpijn en wil toch nog even nadenken en overleggen. Roland en ik gaan op een afstand staan en de kasbouwers laten zien hoe het frame dan wordt. Vanaf de andere kant van het terrein ziet het er goed uit, in verhouding, net een klein kashuisje op het dakje van de badkamer. Aan de kant van ons terras is het zo’n immens hoge glazen wand. Het wordt vast mooi maar ik moet erg wennen aan het idee. En zeker omdat we nu nog maar een contract voor de huur van het terrein hebben van 5 jaar. We hebben vertrouwen in de toekomst maar om dit weer allemaal af te bouwen. Nou ja maar niet teveel over nadenken, we zijn aan het pionieren en hebben vertrouwen in de toekomst dat we hier langer mogen blijven.
Ze bouwen door. Het glas komt er in en na een paar dagen staat onze kas er dan. Hoog, groot, grafisch, licht en ik begin er steeds meer aan te wennen geloof ik. He wat fijn dat we nu de tent achter ons huis kunnen opruimen en de inboedel in de kas kunnen zetten. Het is ook heel handig voor het gereedschap en zagen dus het wordt een soort schuur en opslag ruimte. Perfect voor deze tijd van het jaar!

AfterlightImage 2 2048x2048 1
badkamer 1536x2048 1

24 oktober
Ondertussen is er in huis ook hard gewerkt en is de badkamer in de voorlopige vorm klaar. We kunnen zittend in bad (ook gratis van Marktplaats) douchen en we hebben een wastafel met stromend water. De afwerking laat nog even op zich wachten want hier wil ik een zo duurzaam mogelijk materiaal voor gebruiken en dit komt pas begin volgend jaar op de markt. Dus voorlopig laten we het even zo.

November
We merken dat we weer een beetje moe zijn van het klussen en in november krijgen Roland en ik ook nog allebei Corona. Gelukkig verloopt het heel mild en kunnen we nog genoeg naar buiten in de omgeving. De buren doen meteen boodschappen, we krijgen spelletjes te leen en de buurkinderen bakken koekjes. Wat is het toch fijn om zo met elkaar te wonen. Wel iedereen zijn eigen plek en privacy, waar iedereen ook heel erg op gesteld is, maar wel met hulp op dit soort momenten.

Gelukkig kunnen we in het tuinweekend op afstand helpen. Jan, een buurman verderop, heeft geulen gegraven voor de afwatering op het terrein. We hebben enorm veel water wat slecht weg loopt. De klei is verdicht en er blijven veel plassen staan. De geulen vullen we op met wilgentakken en dan gaan de geulen weer dicht. Dit is een oude methode en we hopen dat dit helpt met de afwatering. Ook bereiden we de moestuin voor op de winter. We hebben gratis karton van een zonnepanelen bedrijf uit de buurt gekregen dat leggen we eerst op de tuin. Vervolgens licht er biologische paardenmest op, ook gratis opgehaald, en daar over heen hebben we maaisel gelegd. Dat mochten we ook uit het naastgelegen recreatiegebied halen. Wat een mazzel weer!

We merken dat de grote raampartij ondanks de kas die er om heen staat toch wel erg koud aanvoelt. We kopen een stel gordijnen via Marktplaats en hangen die even provisorisch op.

drainage wilgentenen 1536x2048 1
metisse isolatie 1536x2048 1

December
We hebben de afgelopen maanden met het hele gezin in een grote slaapkamer geslapen, met uitzondering van de week dat Roland in quarantaine ging in de camper. Nu we weer wat meer energie hebben maken we een begin aan de tussenmuren voor de slaapkamers. De isolatie in de tussenwanden doen we niet met het stoffige Gutex maar met Metisse. Een restproduct van de textielindustrie.
De meiden krijgen een loftvloer in hun slaapkamer en voor nu laten we de tussenwand tussen hun kamer er nog even uit maar die kunnen we t.z.t. plaatsen zodat ze dan allebei een eigen kamer hebben. Het werkt fijn want je ziet snel resultaat. Iets wat soms tijdens het klussen tegen valt. Dan ben je de hele dag bezig geweest maar zie je na afloop niet wat je hebt gedaan. Dat is hier gelukkig niet het geval want het krijgt al heel snel vorm door het plaatsen van een paar balkjes.

Nadat we weken hebben gekeken naar de gebruiksaanwijzing van het folie aan de binnenkant van de woonkamer unit worden ook hier de wandplaten geplaatst. Wauw, dat geeft een rustig beeld aan mijn ogen! Helaas gaat het soms wat langzamer dan we hopen, sommige dagen plaatsen we maar 2 of 3 platen omdat het heel veel meten, uitdenken, zagen en precisie werk is. Daarnaast is het ook laat licht en vroeg donker.

paardenmest 2048x1536 1

Ook nu zijn er klussen op het terrein waar iedereen aan mee werkt. De fietsenstalling bouwen, elektra naar de huisjes leggen, nog meer pad en parkeerplaats aanleggen, de tuin met paardenmest en poepcompost voorbereiden en gratis boompjes ophalen etc. Ondertussen ben ik druk bezig met de crowdfundingsactie die we hebben lopen om geld bij elkaar te verzamelen voor het Kenniscentrum dat we gaan bouwen.

En dan 3e Kerstdag. Storm Bella raast over Nederland en we zitten enigszins zenuwachtig in ons huisje. Het huis schudt en de wind deelt flinke klappen uit. Roland is aan het klussen, ik zit in bad en de meiden spelen lekker in de woonkamer. Totdat er ineens een enorm kabaal is. “Mama, het dak van de kas stort in!” schreeuwt Ize. Ik ren zo snel mogelijk naar ze toe en zie de enorme ravage. Overal profielen en scherpe punten glas. De dakramen bungelen nog in de wind en het enige wat we kunnen doen is wachten en hopen dat ze niet door de enorme glazen pui naar binnen komen. Inmiddels is Roland ook binnen, die was gelukkig even wat aan het halen bij de buren.
We schuilen in de slaapkamer, brengen onze buren op de hoogte dat ze niet hier heen moeten komen want dat het levensgevaarlijk is met dat bungelende dakraam en wachten totdat de storm gaat liggen. Onze overburen komen aangesneld en nemen de meiden mee zodat ze daar rustig kunnen spelen. Gelukkig gaat de storm snel liggen en de buurman helpt Roland met het weghalen van de dakramen. Die gelukkig alleen maar een kras op de pui hebben gemaakt.

kasschade 1536x2048 1
ingestorte kas 2048x1536 1

Van alle kanten komen buren aangesneld en iedereen begint te helpen. Met veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen en handschoenen halen we het glas weg. We doen het in bakken en zetten zoveel mogelijk van de inboedel en het gereedschap binnen neer. Helaas zit alles onder de scherpe glas punten en/of de fijne glassplinters. De volgende dag krijgen we hulp van familie en zo zijn we een paar dagen zoet met dit ongeval. We zijn enorm blij en dankbaar dat er niemand gewond is geraakt maar het was wel enorm schrikken.
We sluiten het jaar af met oliebollen en appelbeignets bakken.

9b451176 7c60 4b54 bab2 9173f6bc3312
AfterlightImage 3

Bekend van

De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De liefde voor wol zie je terug in mijn huis. Een wollen lampje, een wollen wandkleed van onze reis uit Kirgizië, de kussens van de bank zijn gevuld met Nederlandse wol. Daarom een ode aan wol.