Een duurzaam interieur met deze 5 belangrijke tips

Wat is duurzaam? Waar kan ik duurzame items vinden voor mijn interieur? En is duurzaam wel mooi? Deze reacties hoor ik vaak van mijn klanten. Duurzame keuzes voor je interieur maken is ook lastig. Daarom heb ik deze blog geschreven om je op weg te helpen. Want iedereen kan duurzame keuzes maken. Ongeacht je smaak, budget of stijl.

Studio Duurzaam Wonen

Als duurzaam interieur ontwerper is duurzaamheid voor mij vanzelfsprekend. Ik adviseer mijn klanten en inspireer hen om duurzame keuzes te maken voor hun interieur. Voor mij betekent duurzaamheid het gebruik van tweedehands producten en natuurlijke materialen, met aandacht voor lokale productie en de impact op mens en milieu.

duurzaam huis

Duurzaam interieur in mijn eigen huis

In 2020 heb ik samen met mijn vriend een duurzaam huis met een kleine ecologische voetafdruk gebouwd. We gebruiken biobased, natuurlijke en tweedehands materialen en producten. Ons huis is een inspiratiebron voor anderen. Als je wilt weten hoe ons huis er uit ziet kijk dan deze aflevering van Binnenstebuiten. 

Hieronder staan 5 belangrijke tips voor een duurzaam interieur waar ik in mijn werk rekening mee hou. 

1. Heb je het echt nodig?

De belangrijkste en meest uitdagende vraag die je jezelf kunt stellen is: heb ik dit product echt nodig? Het produceren, opslaan en transporteren van spullen heeft een negatieve impact op het milieu. Hoe minder spullen we hebben, hoe beter voor de planeet. Wist je bijvoorbeeld dat we 80% van onze spullen minder dan eens per maand gebruiken?!

Als je toch echt een product nodig hebt, vraag jezelf dan af of je het al bezit en of je het kunt opknappen. Je kunt een bank voorzien van nieuwe vulling en opnieuw laten stofferen, houten vloeren en meubels schuren en opnieuw schilderen, en vazen versieren met bijvoorbeeld schelpen om ze een geheel nieuwe uitstraling te geven.

2. Kies voor duurzame verf

Als je gaat schilderen, kies dan voor een duurzaam verfmerk. Een van de meest duurzame opties is leemstuc of leemverf van Tierrafino. Dit product bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen en zorgt voor een gezond binnenklimaat vanwege de warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Het is warm in de winter en koel in de zomer.

Als je de voorkeur geeft aan felle kleuren of verf van een bekend merk, dan is Fairf een goede keuze. Deze verf is op waterbasis, bevat geen schadelijke oplosmiddelen en kan in elke gewenste kleur gemengd worden.

3. Kies voor tweedehands

Ga eens lekker snuffelen in een kringloopwinkel bij jou in de buurt om je interieur een duurzame upgrade te geven. Je zult versteld staan van de pareltjes die je daar kunt vinden. Als je iets specifieks zoekt, kijk dan eerst op platforms zoals Marktplaats. Zelfs voor relatief nieuwe items, zoals een steelstofzuiger, kun je daar terecht als je wat geduld hebt. Als je op zoek bent naar designstukken of vintage meubels, laat je dan verrassen door het aanbod op platforms zoals Reliving of Whoppah. Of vraag in je netwerk of iemand toevallig het item heeft waar jij naar op zoek bent.

4. Let op de herkomst

Een ander belangrijk aspect van duurzaam interieurontwerp is aandacht besteden aan de herkomst van producten. Zijn ze lokaal geproduceerd of komen ze van ver? Over het algemeen is lokaal beter omdat dit minder transport vereist. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de arbeidsomstandigheden. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die samenwerken met mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

5. Ontdek nieuwe, duurzame materialen

Tot slot wil ik je inspireren met enkele producten gemaakt van bijzondere duurzame materialen die we in ons eigen huis hebben toegepast. Wat dacht je bijvoorbeeld van plaatmateriaal gemaakt van zeewier? Bij Blue Blocks doen ze hier onderzoek naar. Het product SeaWood is 100% natuurlijk en vrij van giftige stoffen. Wij doen mee aan een pilot waarbij de deurtjes van onze tweedehands en gratis keuken van Marktplaats een fineer hebben gekregen van SeaWood.

Seawood

Rondom onze eettafel staan diverse bijzondere stoelen en zoals de Unusual Chair van Planq. De zitting van deze stoel wordt gemaakt van o.a. textielafval van oude spijkerbroeken, kantoorkleding en legeruniformen, samengeperst met een biologisch afbreekbare binder. Het frame is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. De uitvoering die ik heb staan is gemaakt van vlas.

En boven de eettafel hangt een bijzondere lamp. Deze is gemaakt van mycelium en lokale agrarische reststromen. Mycelium is het wortelnetwerk van paddenstoelen en fungeert als een natuurlijke lijm.

Met deze tips kun je op een duurzame manier je interieur transformeren en bijdragen aan een betere wereld. Laat je inspireren en maak bewuste keuzes voor een duurzamer en stijlvol interieur!

Deze blog is eerder verschenen bij hetkanWEL.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Vincent van Dordrecht, Studio Duurzaam Wonen, en Pavel (Tierrafino).

Bekend van

De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De lente, een tijd om op te ruimen, schoon te maken en weer uit onze winterslaap te ontwaken. Met behulp van de tips uit deze blog maak je ruimte in je huis en je hoofd.
Van een natuurlijk matras tot duurzaam beddengoed. In deze blog geef ik je 4 tips voor een gezonde slaapomgeving en een betere nachtrust. Welterusten!
Kies je voor een groene en duurzame kerst? Laat mij je inspireren met deze 10 tips voor een groene kerst. Want ook zonder groene boom in huis kan je de sfeer van deze tijd ervaren.
De liefde voor wol zie je terug in mijn huis. Een wollen lampje, een wollen wandkleed van onze reis uit Kirgizië, de kussens van de bank zijn gevuld met Nederlandse wol. Daarom een ode aan wol.